11 Temmuz 2008 Cuma

World Press Photo 2008 Moskova'da

Merkezi Hollanda’da bulunan bağımsız basın fotoğrafçılığı organizasyonu World-Press Photo tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “World Press Photo” ödülleri Sergisini görebilmek için son 3 gün. Dünyanın en çok ilgi çeken ve izlenen fotoğraf sergilerinden biri olan sergide, Şubat ayında Amsterdam’da 51. defa gerçekleştirilen, dünya foto muhabirlerinin mücadele ettiği en önemli yarışmanın kazanlarının fotoğraflarını görebilirsiniz. Güncel sanatlar merkezi “Vinzavod” da gerçekleşen sergi 14 Temmuz’a kadar açık.

1955 yılında kurulan ve Hollanda’da faaliyet gösteren bağımsız basın fotoğrafı platformu World Press Photo, her yıl düzenlediği yarışma sonrasında bir sergi ve katalog oluşturuyor. World Press, kamuoyunun basın fotoğrafçılığına ilgisini artırmayı ve özgür bilgi alışverişini yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Sergideki eserler, yalnızca geçen yılın en iyi basın fotoğraflarını sergilemekle kalmayıp, aynı zamanda önemli bir tarihi doküman olarak da kayıtlara geçiyor. World Prees Photo ayrıca, değişik ülkelerde seminer ve paneller düzenleyerek, basın fotoğrafçılığının profesyonelleşmesinde rol oynuyor.


Bu yıl da sergide 200 fotoğraf seyircinin ilgisine sunuluyor. Bunların içinde eski Rusya Başkanı Viladimir Putin’in de portresi olan çalışmalardan bir diğeri de Rus foto muhabiri Viladimir Vyatkin’e ait. Vyatkin’in ödül kazanan eseri, 100 yaşındaki kareograf Mosiev ve eşine ait. Ayrıca sergide ünlü fotoğrafçılar arasında yer alan, Panos Pictures’dan İngiliz Tim Hetherington, Danimarka’dan Eric Refner, Agence Vu’dan Hollandalı Pieter ten Hoopen ve İngiliz Platon’un fotoğrafları görülebilir.


Sergiye gidemeyecekler ya da önden fikir sahibi olmak isteyenler için işte bazıları. Aşağıdaki önlüklü kızların fotoğrafı Türkiye'den. İngiliz fotoğrafçı Vanessa Winship tarafından çekilmiş ve hikayeler-portreler dalında 1.lik almış. Putin'in fotoğrafı ise, yine İngiliz bir fotoğrafçı olan Platon tarafından çekilmiş. Yine portreler kategorisinde birincilik almış.




Tarih: 14 Temmuz son gün


Yer: Vinzavod


Adres: 4. Sıromyatniçeskiy Pereulok, d.1, str.6


Metro: Kurskaya, Çkalovskaya


Çalışma saatleri: Hafta içi her gün 12:00-20:00


Telefon: 917-46-46

Hiç yorum yok: